- 50'
Καθαρίζουμε 10 από τις γαρίδες μας από το κέλυφος και το κεφάλι, και με μια οδοντογλυφίδα ή αν έχουμε ένα τσιμπιδάκι καθαρίζουμε το έντεράκι που βρίσκεται στη ράχη της γαρίδας. Δεν πετάμε κανένα κέλυφος, κανένα κεφάλι γαρίδας, τα βάζουμε όλα στην άκρη για τον ζωμό μας.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας. Θέλουμε να τα καραμελώσουμε και να βγάλουν τα σάκχαρά τους, οπότε η φωτιά μας είναι μέτρια προς χαμηλή κι αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο νερό μέσα (1κ.σ.). Παράλληλα, κόβουμε σε μικρό καρέ τα καρότα και το σέλερι, αφού έχουμε καθαρίσει και ξεφλουδίσει τα καρότα. Και μόλις έχουν καραμελώσει τα κρεμμύδια μας τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας, τον γλυκάνισο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά για να καραμελώσουμε τα υλικά μας και αφού δείχνουν ότι βράζουν σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και αφήνουμε λίγο για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τις τομάτες μας, που έχουμε καθαρίσει από τη φλούδα (για να καθαρίσουμε εύκολα τις ντομάτες από τη φλούδα χαράζουμε στον πάτο της τομάτας έναν σταυρό και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 10-15 δευτερόλεπτα, τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό με παγάκια και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τραβάμε απλώς τη φλούδα).
Αφήνουμε τα υλικά μας να πάρουν βράση και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός πυκνού σουρωτού (σινουά). Και πιέζουμε καλά με μια κουτάλα για να πάρουμε όλη τη γεύση από τον ζωμό μας.
Μόλις έχουμε ένα καθαρό ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και αφού πάρει βράση ρίχνουμε τις αχιβάδες μας. Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τις ακαθάριστες γαρίδες με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα, ρίχνουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες, σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό, ρίχνουμε την τριμμένη μας τομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση.
Έχουμε τσεκάρει τις αχιβάδες μας ότι είναι σχεδόν έτοιμες και με μια διάτρητη κουτάλα τις μεταφέρουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε παράλληλα και λίγο από τον ζωμό μας μέχρι να δούμε ότι η πυκνότητα και η υφή είναι τέλεια. Πασπαλίζουμε με τον φρεσκοκομμένο βασιλικό, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση και σερβίρουμε.
EXTRA TIP
Αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας, τον γλυκάνισο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον πελτέ.
Καθαρίζουμε 10 από τις γαρίδες μας από το κέλυφος και το κεφάλι, και με μια οδοντογλυφίδα ή αν έχουμε ένα τσιμπιδάκι καθαρίζουμε το έντεράκι που βρίσκεται στη ράχη της γαρίδας. Δεν πετάμε κανένα κέλυφος, κανένα κεφάλι γαρίδας, τα βάζουμε όλα στην άκρη για τον ζωμό μας.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας. Θέλουμε να τα καραμελώσουμε και να βγάλουν τα σάκχαρά τους, οπότε η φωτιά μας είναι μέτρια προς χαμηλή κι αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο νερό μέσα (1κ.σ.). Παράλληλα, κόβουμε σε μικρό καρέ τα καρότα και το σέλερι, αφού έχουμε καθαρίσει και ξεφλουδίσει τα καρότα. Και μόλις έχουν καραμελώσει τα κρεμμύδια μας τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας, τον γλυκάνισο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά για να καραμελώσουμε τα υλικά μας και αφού δείχνουν ότι βράζουν σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και αφήνουμε λίγο για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τις τομάτες μας, που έχουμε καθαρίσει από τη φλούδα (για να καθαρίσουμε εύκολα τις ντομάτες από τη φλούδα χαράζουμε στον πάτο της τομάτας έναν σταυρό και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 10-15 δευτερόλεπτα, τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό με παγάκια και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τραβάμε απλώς τη φλούδα).
Αφήνουμε τα υλικά μας να πάρουν βράση και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια σουρώνουμε με τη βοήθεια ενός πυκνού σουρωτού (σινουά). Και πιέζουμε καλά με μια κουτάλα για να πάρουμε όλη τη γεύση από τον ζωμό μας.
Μόλις έχουμε ένα καθαρό ζωμό, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και αφού πάρει βράση ρίχνουμε τις αχιβάδες μας. Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τις ακαθάριστες γαρίδες με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ένα ωραίο κόκκινο χρώμα, ρίχνουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες, σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό, ρίχνουμε την τριμμένη μας τομάτα και αφήνουμε να πάρει βράση.
Έχουμε τσεκάρει τις αχιβάδες μας ότι είναι σχεδόν έτοιμες και με μια διάτρητη κουτάλα τις μεταφέρουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε παράλληλα και λίγο από τον ζωμό μας μέχρι να δούμε ότι η πυκνότητα και η υφή είναι τέλεια. Πασπαλίζουμε με τον φρεσκοκομμένο βασιλικό, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση και σερβίρουμε.
EXTRA TIP
Αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια της γαρίδας, τον γλυκάνισο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον πελτέ.
Μάθετε περισσότερα για τα ζυμαρικά που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη συνταγή.
Η δημιουργία στην κουζίνα, βρίσκεται εντός μας. Ανακαλυψτε τις αυθεντικές συνταγές της Melissa και αναδείξτε το μάγειρα μέσα σας.
Δευτέρα - Παρασκευή (η κλήση δε χρεώνεται)
5o χλμ. Λαρίσης Φαρσάλων, 411 10 – Λάρισα
Τ +30 2410 660870 F +30 2410 660875
E [email protected]
Ιωαννίνων 27β , Πυλαία 555 35 – Θεσ/νίκη
Τ +30 2310 475312 / 395 F +30 2310 475316
E [email protected]
Ζαΐμη 9 Παραλία Πατρών, 262 23 – Πάτρα
Τ +30 2610 362050 F +30 2610 362750
E [email protected]
Βίωνος 1, 104 43 – Αθήνα
Τ +30 210 5190100 F +30 210 5190241
E [email protected]
Ιωαννίνων 27β , Πυλαία 555 35 – Θεσ/νίκη
Τ +30 2310 475312 / 395 F +30 2310 475316
E [email protected]
5o χλμ. Λαρίσης Φαρσάλων, 411 10 – Λάρισα
Τ +30 2410 660870 F +30 2410 660875
E [email protected]
Ζαΐμη 9 Παραλία Πατρών, 262 23 – Πάτρα
Τ +30 2610 362050 F +30 2610 362750
E [email protected]