Tορτίγιες με σιμιγδάλι

Tορτίγιες με σιμιγδάλι

ΧΡΟΝΟΣ: 40'
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10
SHARE:
ΧΡΟΝΟΣ
40'
ΜΕΡΙΔΕΣ
10
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. σιμιγδάλι μέτριο Melissa (και 50 γρ. για το άνοιγμα)
  • 6 γρ. ξηρή μαγιά
  • 165 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 7 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (και επιπλέον για το μπολ και το ταψί)

 

Για το ψήσιμο

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 50 γρ., πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για ακόμα 30 λεπτά.

Ρίχνουμε τα 50 γρ. σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τα ζυμαράκια.

Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 20 εκ. (Αν κολλάνε βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι.)

Για το ψήσιμο:

Βρέχουμε μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.

Ρίχνουμε ½ κ.σ. ελαιόλαδο και μεταφέρουμε την πρώτη τορτίγια.

Ψήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε την τορτίγια μέσα στην πετσέτα και την αφήνουμε τυλιγμένη ώστε να μείνει μαλακή καθώς κρυώνει.

Σκουπίζουμε ελαφρά το τηγάνι, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες τορτίγιες και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Συντηρούνται τυλιγμένες σε διάφανη μεμβράνη για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 μήνα στην κατάψυξη.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 50 γρ., πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για ακόμα 30 λεπτά.

Ρίχνουμε τα 50 γρ. σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε πάνω τα ζυμαράκια.

Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 20 εκ. (Αν κολλάνε βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι.)

Για το ψήσιμο:

Βρέχουμε μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.

Ρίχνουμε ½ κ.σ. ελαιόλαδο και μεταφέρουμε την πρώτη τορτίγια.

Ψήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 20 δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε την τορτίγια μέσα στην πετσέτα και την αφήνουμε τυλιγμένη ώστε να μείνει μαλακή καθώς κρυώνει.

Σκουπίζουμε ελαφρά το τηγάνι, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες τορτίγιες και σερβίρουμε.

Συμβουλές:

  • Συντηρούνται τυλιγμένες σε διάφανη μεμβράνη για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 μήνα στην κατάψυξη.
Η συνταγή έγινε με Σιμιγδάλι Μέτριο Melissa

Σιμιγδάλι

Μάθετε περισσότερα για τα ζυμαρικά που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη συνταγή.

Αυθεντικές & γευστικές συνταγές της Melissa
Αυθεντικές & γευστικές
συνταγές της Melissa

Η δημιουργία στην κουζίνα, βρίσκεται εντός μας. Ανακαλυψτε τις αυθεντικές συνταγές της Melissa και αναδείξτε το μάγειρα μέσα σας.

Αναζήτησε στη Melissa!